SUIKERVRIJEN RECEPTEN

      


         Als je de richtlijnen vanuit de Orthomoleculaire voedingsleer goed in de gaten houd, zoals              hieronder aangegeven dan kom je al een heel eind.

  • *veel groente en fruit eten (vanwege de vitamines, mineralen en fytonutriënten),
  • *het eten van dierlijke zuivel beperken (en geen zuivel van de koe eten),
  • *meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten eten (bijv. paddenstoelen, sperziebonen, snijbonen, sugar snaps, pijnboom- en pompoenpitten) NB: zelf eet ik helemaal geen vlees en de rest van het gezin dus beperkt
  • *geen tarwe, suiker, kant-en-klaar-producten en geraffineerde voeding eten, veel voeding met de gezonde, onverzadigde omega-3-vetzuren eten (bijv. vette vis, avocado en noten) en de slechte, verzadigde vetten vermijden,
  • *seizoensgebonden, verse en biologische producten eten,
  • *de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk houden (en dus geen snelle koolhydraten als suiker of witte bloem eten), remmende stoffen als cafeïne (koffie), fytinezuur (brood en peulvruchten), fosforzuur (frisdranken), suiker, verzadigd vet of een teveel aan eiwit en calcium vermijden.


Voorbeeld  van een dagmenu


In de ochtend is het belangrijk dat  je geen slechte koolhydraten eet, dit om je suikerspiegel zo laag mogelijk te houden zodat je lichaam niet de gehele dag om eten gaat vragen.

Ik eet meestal een  kom met yoghurt, een eetlepel lijnzaad, handje studentehaver, en havermoutvlokken.

maar je zou ook een omelet met groeten kunnen maken, of een shake van bladspinazie met bannaan  en rood fruit.

Ik maak altijd voor een paar dagen een grote pan soep van allerlei verse groeten

mijn middageten bestaat uit een grote kom met soep.

rauwkost salade, of twee sneetjes roggebrood/spelt met een zelfgemaakte vissalade

iedereen die bij ons mee eet hoor ik nooit zeggen dat ze suiker missen in het eten, dus je kunt heel veel variëren,

Ik eet zelf twee keer in de week 1 aardappel verder combineer ik het met zilvervliesrijst, de groeten zijn bij ons altijd vers en als er een sausje over heen gaat maak ik dit zelf van, klontje roomboter, maizena, melk en kruiden na eigen smaak.  Het vlees is bijna altijd gegerild op de grilplaat, maar als je een koekepan heet laat worden, beetje zout op bodem strooit dan krijg je het effect van een grilsteen. ook lekker!


Als je zelf je eten kookt weet je ook wat je erin doet en kun je de suiker weglaten. ik zelf gebruik geen kant en klare produckten, en lees goed de verpakkingen, want in bijna alle vleeswaren zit ook suiker, maar dit los ik op door een stukje kip of beenham te grillen en dan zelf plakjes snijden voor op je spelt/ of rogge boterham met een blaadje sla en tomaat of andere groeten na behoefte, ook een makreeltje of andere vis is in de middag altijd hartelijk en lekker en je krijgt gelijk je omegaatjes binnen.

Op de website van Carola van Bemmel  haal ik ook veel recepten,  zij heeft voor mij een brede keuze en niet te moeilijke sammestellingen. Ik vind het leuk om te koken, maar een super keukenprinces ben ik nu ook weer niet, simpel is bij ons het woord.


Basis recepten.

Gebruik je eigen creativiteit en je maakt de heerlijkste gerechten.

            ------------------------------------------

Basis kippen bouillon     Een zeer krachtige kippenbouillon, heerlijk om zo te eten maar ook uitermate geschikt als basis voor heel veel soepen

  • Bereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 1 uur 30 minuten
  • Portie/Porties: 2 ½ liter




INGREDIËNTEN

1 Soepkip

3 Witte uien

3 Stengels bleekselderij

2 Winterpenen

2 Preistengels

4 Knoflooktenen

1 el tomatenpuree

2 Kruidnagels

3 Laurierblaadjes

Takje verse tijm (mag ook gedroogd)

Takje verse rozemarijn (mag ook gedroogd)

Takje lavas (maggiplant)

Paar stukjes foelie

8 Gekneusde peperkorrels

Keltisch Zeezout

2 ½ l water

Olijfolie

Bereidingswijze

1- Snij de uien, bleekselderij, prei en winterpenen in grove stukken, was de bleekselderij en prei goed zodat al het zand weg is

2- Plet de knoflook in de schil en stoof deze met de groenten enkele minuten (af en toe omscheppen) in een grote soeppan met een scheutje olijfolie tot ze glazig zijn

3- Nu kan het water en de soepkip toegevoegd worden, eventueel kan de soepkip gehalveerd worden of in stukken gehakt worden

4- Voeg ook nu ook tomatenpuree, tijm, maggiplant, rozemarijn, foelie en peperkorrels toe en breng het geheel tot net onder het kookpunt.

5- Een bouillon of soep mag nooit echt koken, maar altijd dicht onder het kookpunt blijven, anders verliest hij zijn smaak en wordt hij "blind"

6- Laat het geheel 60 - 120 minuten trekken, langer mag ook en bevordert de smaak.

7- Verwijder tijdens het trekken van de kippenbouillon het schuim met een schuimspaan of grote lepel en herhaal dit indien nodig

8-Schep de kip vervolgens uit de bouillon en zeef de bouillon zodat er enkel een heldere bouillon overblijft.

9- Druk met een lepel de sappen uit de groenten

10- Voeg naar smaak zout toe en laat hem afkoelen

11- Als de bouillon in de koelkast heeft gestaan kan de volgende dag of na enkele uren het hard geworden vet eraf geschept worden

Gebruik de overgebleven kip in bijvoorbeeld een zelfgemaakte kippensalade