3 Voeding en lyme

07-08-2017

Goede voeding is de basis van iedere Lyme-behandeling

Het komt vaak voor dat het eten van verkeerde voeding een groot aantal van de klachten veroorzaakt. Soms treed alleen door het dieet aan te passen wel 50 procent verbetering op. Dit komt omdat veel Lyme-patiënten een ernstige intolerantie of darm-infectie hebben. Het aanpassen van het dieet is dan ook een noodzakelijk onderdeel van de Lyme-behandeling.

Helaas geldt ook hiervoor dat iedereen ander is en daardoor anders reageert op voeding, waardoor er geen standaard anti-Lyme dieet bestaat.

 Feit is echter wel dat het vermijden van

 gluten, koemelk, suiker, e-nummers, gist 

en sterk bewerkte voeding 

voor bijna alle Lyme-patiënten winst oplevert.



GLUTEN ETEN ALS JE LYME HEBT IS ALS OLIE OP HET VUUR GOOIEN

Als je Lyme hebt, is het erg belangrijk om gluten in je voeding echt zoveel mogelijk te vermijden. Waarom is dat zo? Met Lyme is je lichaam voortdurend in een staat van ontsteking. Dat verklaart veel pijn en klachten als gewrichtspijnen, zwellingen, vermoeidheid, brain fog, hoofdpijnen, darmklachten etc.

Wil je meer weten over Gluten bij lyme ga naar    of lees verder


Gluten eten als je Lyme hebt is als olie op het vuur gooien

Als je Lyme hebt, is het erg belangrijk om gluten in je voeding echt zoveel mogelijk te vermijden. Waarom is dat zo? Met Lyme is je lichaam voortdurend in een staat van ontsteking. Dat verklaart veel pijn en klachten als gewrichtspijnen, zwellingen, vermoeidheid, brain fog, hoofdpijnen, darmklachten etc.

Wat is het probleem met gluten, zeker bij Lyme?
Gluten werken ontstekingsbevorderend. De gluten die in de tegenwoordige graansoorten zitten, kunnen we als mensen niet zo goed verteren. We hebben niet de goede enzymen om ze helemaal goed af te breken. Als je gevoelig bent voor gluten, ontstaat er een immunologische reactie. Vervolgens ontstaan daardoor ontstekingen in je lichaam, ook in je darmen. Dat geeft een zgn. 'lekkende darm'. De Borrelia boort ook gaatjes in je darmwand. Dat draagt extra bij aan een lekkende darm. De gluten zorgen ook voor een plaklaag in je darmwand. Dat is niet zo fijn, over ontstekingen heen.

Heb je Lyme, dan heb je al veel meer last van ontstekingen in je lichaam. Gluten eten werkt eigenlijk als extra olie op het vuur gooien. Dat is waarom je gluten het beste vermijdt zolang je last hebt van Lyme.

Persoonlijk merken we dat als we toch weer wat meer gluten gaan eten, moe worden, een opgeblazen buik krijgen etc.

Wat zijn gluten en waar zitten ze in?
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe en veel andere granen. Er zijn meerder types gluten. Je kunt ze verdelen in twee groepen: gliadines en glutenines. Gluten is Latijns voor 'lijm', in het Engels 'glue'. Gluten zorgen ervoor dat je brood en koekjes niet uit elkaar vallen.

Het is vooral de gliadine die vaak problemen geeft. Er zijn ook granen die weinig tot geen gliadine bevatten. Hoe zit dat bij welke granen?

  1. Granen met gliadine: tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut
  2. Granen met weinig tot geen gliadine: haver, rijst, mais en teff
  3. Glutenvrije granen: gierst, amaranth, boekweit, linzen, quinoa en wilde rijst

Gluten maken inmiddels een groot deel uit van ons Westerse dieet. Zeker in Nederland kunnen we er wat van. Een lekker croissantje of muesli als ontbijt, een stapel boterhammen als lunch, een koekje bij de koffie, 's avonds pasta op je bord; je kent het wel. Ook in veel bewerkte producten uit de supermarkt vind je gluten, bijvoorbeeld in sauzen, soepen, saladedressings, geraspte kaas en zo.

Wat kun je wel eten als je gluten wilt vermijden?
Voorop gesteld, voeding is persoonlijk. Voel dus vooral wat het voor je doet of laat testen wat je wel of niet kunt eten.

In het algemeen kun je stellen dat het beter is te kiezen voor de granen met weinig tot geen gliadine, bijv. zilvervliesrijst, boekweit, teff, mais, amaranth, quinoa, gierst, (naakte) haver, wilde rijst.

Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten. Let op wat je koopt in de supermarkt en lees de etiketten. In kant en klare broodmixen zit bijvoorbeeld toch vaak tarwe.

Eet voldoende vezels. Die haal je uit verse groenten en fruit en noten. Eet meer soep, salades, smoothies en varieer zoveel mogelijk.

Vul jodium aan door zeegroenten te eten bijv. zeewier, norivellen etc.

Gebruik je havervlokken, laat het dan wel een nachtje weken om het fytinezuur af te breken. Weken zorgt ervoor dat gluten minder agressief worden. Als je de havervlokken kookt voor havermoutpap, dan lost het probleem met fytinezuur zich vanzelf op.

Tja, de glutenvrije voeding in de supermarkt...Weet dat het overgrote deel van wat je aan glutenvrije koekjes, brood etc. in de supermarkt koopt, vol zit met suikers, gemanipuleerde mais en onnatuurlijke toevoegingen. Maak daar dus vooral geen gewoonte van. Lekker zelf je glutenvrije brood en koekjes bakken. Heb je lekkere en gemakkelijke recepten voor brood en koekjes? Deel ze dan vooral met ons. Dan zetten we die in de volgende nieuwsbrief zodat iedereen er mee aan de slag kan.


Recepten

Ingrediënten (voor 1 ontbijt)

Ingrediënten (voor 1 ontbijt)

  • 50 gram glutenvrije havervlokken (ik gebruikte die van Semper, die stonden nog in de kast en kocht ik bij Eko Plaza)
  • 250 ml Amandelmelk (Alpro)
  • 4 aardbeien in stukjes
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel chiazaad (geweld)
  • 1 eetlepel moerbeien
  • 1 eetlepel honing

Doe de amandelmelk en havervlokken in een pannetje. Warm dit langzaam op en laat het een paar minuutjes koken, tussendoor roeren.

Doe de havermout in een kommetje.

Doe hierbij de superfoods en honing. Lezeres Nathalie gaf me de volgende tip: 'Chiazaad moet je eerst even in water laten wellen (1 lepel chiazaad, 3 water) omdat ze 8x vocht op nemen en dat wil je niet in je buik laten gebeuren (verstoppingen!)' Ik liet mijn chiazaad dus eventjes wellen in water, ik zag het inderdaad flink opzwellen. Uiteindelijk heb ik één eetlepel van de gewelde chiazaadjes door mijn havermout gedaan.

Vers fruit erbij en klaar is je gluten- en lactosevrije superfood ontbijt.

Ik vond het ontbijt erg lekker. Het was zoet en de stukjes moerbei gaven een lekkere bite, ik vind ze wel wat weg hebben van rozijnen. Ook vond ik Alpro amandeldrink een erg lekkere zoetige smaak hebben. Aan één kommetje heb je ruim genoeg. Een goede en gezonde start van de dag.



Ingrediënten tonijnsalade

  • Veldsla (rucola of een mix van beide is ook lekker)
  • Tonijn in water uit blik
  • Glutenvrije fritessaus of mayonaise, ik vind die van Gouda's Glorie erg lekker
  • Gesneden uitje
  • Tomaat

Neem een grote schaal voor één persoon en doe daarin de sla. Pak een wat kleiner schaaltje en doe daarin de tonijn en de helft van een gesnipperd uitje. Voeg drie eetlepels mayonaise toe met wat zout en peper. Goed roeren en even proeven of het goed op smaak is.

Leg het tonijnprutje in het midden op je sla. Leg daaromheen wat stukje gesneden tomaat en klaar is je salade. Tonijn vult goed en is erg gezond. Deze salade vind ik dan ook een prima lunch. Je kunt de tonijn eventueel vervangen door zalm. Ook erg lekker! Eet smakelijk.



Ingrediënten glutenvrije erwtensoep (voor 6 personen)

  • 500 gram spliterwten
  • 2 liter water
  • Halve knolselderij
  • Flinke prei
  • Flinke winterpeen
  • 1 grote ui
  • Laurierblaadje
  • 1 aardappel (iets kruimig)
  • 3 takjes selderij
  • Zout en peper
  • 250 à 300 gr karbonade
  • 250 gr Unox gelderse rookworst (deze is glutenvrij)

Werkwijze glutenvrij erwtensoep

  1. Doe in een grote soeppan het water, de spliterwten, halve eetlepel zout, het laurierblaadje en de karbonade (met bot) en breng aan de kook;
  2. Schep het schuim weg en laat alles zo'n 30 minuten zachtjes koken;
  3. Haal de karbonade uit de pan en snij in stukjes, vis ook het laurierblaadje uit de soep;
  4. Maak de groenten schoon en snij in grove stukken en voeg samen met de karbonade stukjes aan de soep toe;
  5. Laat de soep nog zo'n 45 minuten zachtjes koken;
  6. Snij de rookworst in plakjes en voeg toe aan de soep;
  7. Breng op smaak met zout en peper.

Je kunt de soep prima een dag van tevoren maken. Ik vind 'm stiekem de dag erna nog lekkerder, dan zijn de smaken zo heerlijk in elkaar getrokken.

Ik weet dat het gebruikelijk is bij erwtensoep roggebrood met katenspek te eten. Roggebrood is niet glutenvrij, diverse soorten katenspek wel. Ik neem er niks bij, de soep zo vind ik hartstikke lekker en daar eet ik dan liever wat meer van.



Ingrediënten

  • 4 appels
  • Kaneel

Zin in chips, maar komen de calorieën en het vet die daar in zitten je wat minder uit? Maak dan deze gezonde variant van chips: appel chips. Vetvrij, laag in calorieën, uiteraard glutenvrij, maar wel heerlijk smaakvol.

Het liefst eet ik iedere dag chips, ik vind het gewoon heel erg lekker. Tsja... Maar het is helaas niet echt gezond. Dus maakte ik een gezonde glutenvrije variant; appelchips. Je heb er bijna niks voor nodig alleen wat geduld.

Ingrediënten

  • 4 appels
  • Kaneel

Verwarm de oven voor op 120 graden. Schil de appels en haal de klokhuizen er uit met een appelboor.

Snij de appels in zo dun mogelijke plakjes en verdeel deze over twee met bakpapier bedekte bakplaten. Bestrooi de appels met kaneel en zet de bakplaten in de oven. Bak de appels zo'n 100 minuten tot de plakjes knapperig zijn.

En klaar is je appel chips. Heerlijk healty, weinig calorieën en ze geven mij door hun smaak een echt herfstig gevoel. Eet smakelijk.

Bewaartip: Je kunt de chips ongeveer een week goed bewaren in een afgesloten bakje.