JAPANSE KWARTEL

.

Japanse kwartels (Coturnix japonica) zijn een leuk soort vogel om te houden, zowel voor de hobby als voor de eieren. 

Gedrag van Japanse kwartels

De Japanse kwartel is een vrij rustige vogel die overdag actief zijn. Meestal scharrelen ze wat rond en maken weinig geluid. Ze zijn goed tam te maken, waardoor ze niet zo zullen schrikken als ze benaderd worden. Ze zullen uit je hand eten als hier iets lekkers, zoals meelwormen, in zit. Kwartels zullen niet graag opgepakt worden, ook niet als ze tam zijn. Als de kwartels niet gewend zijn aan mensen kunnen ze erg schrikachtig zijn. Japanse kwartels vliegen niet graag, maar kunnen het wel. Vooral als ze schrikken zullen ze vrij recht omhoog opvliegen om een eindje verderop weer te landen.


 kwarteleieren

Kwarteleieren zijn een echte delicatesse. Er wordt dan doorgaans alleen gesproken over de eieren van de Japanse kwartel, want dat zijn de enige eieren die gegeten worden. De eieren van andere soorten zijn ook eetbaar, maar dit is minder gebruikelijk. Die eieren worden niet professioneel gekweekt voor consumptie. Bovendien zijn eieren van bijvoorbeeld de Chinese dwergkwartel heel erg klein en daardoor niet praktisch om te eten.

De eieren van Japanse kwartels zien er mooi uit. De eitjes zijn lichtbruin met donkerbruine vlekjes. Elk ei is anders. Er zijn ook compleet witte Japanse kwarteleieren, het vrouwtje heeft dan een mutatie die dat veroorzaakt.

Een kwartelei weegt gemiddeld 9 gram tot 12 gram en is dus vrij klein. Ter vergelijking: een kippenei weegt tussen de 60 en 75 gram. Kwarteleieren zijn gezond omdat ze naar verhouding meer vitamines en mineralen bevatten dan kippeneieren. Kwarteleitjes bevatten 2 maal zoveel vitamine A, B1, B2, D en E. Verder zijn ze rijk aan fosfor en calcium. Het is niet waar dat kwarteleieren geen cholesterol bevatten, net als elk ei bevat de dooier cholesterol.st hier invullen...

Als je ze bakt wordt het eiwit van een kwartelei iets steviger dan bij een kippenei, maar verder is de smaak vergelijkbaar. Het is vooral het bevlekte jasje van het kwartelei dat hem zo anders - én aantrekkelijk - maakt. Verder is hij natuurlijk een stuk kleiner dan een kippenei en de schil is iets dikker, waardoor je hem moeilijker breekt 

kwartelei recept,

Koken

Omdat ze zo lekker klein zijn, zijn gekookte kwarteleitjes ideaal als appetizer, door de soep of salade óf als onderdeel van een lunchbox.

Voor een zachtgekookt kwarteleitje is 2,5 minuten koken voldoende. Na 4 minuten is je ei echt hardgekookt. Wij eten ze graag zachtgekookt met een beetje grof zeezout.

Gebakken zijn ze lekker bij een zalmtartaatje. .